Dressyr
3 november 2019 16:12
Ridsportplus

Carl Hedin: ”Jag fick rida fram ute på gräsmattan”

ElmiaCarl Hedin och 6-åringen Van der Veen briljerade både genom kvalet och söndagens dressyrfinal för 6-åringar på Elmia. Efter en liten snubbling i starten gick det som på räls. Men den eleganta fuxen är en liten speciell herre vid sidan av banan.

Carl Hedin: ”Jag fick rida fram ute på gräsmattan”
Van der Veen gillar att springa själv inne på banan. Foto: Pernilla Hägg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Resultatlistornas topp tre var exakt samma både i kvalet och i söndagens 6-årsfinal för unga dressyrhästar på Jönköping Horse Show.

Det var Carl Hedin och Van der Veen (val e Vitalis-Fidermark, uppf Jana Jostmeier, äg Eques Management AB) högst upp, Jeanna Högberg och Dracarys därefter och Ebba Nilsson med Thomson Duiselina på tredje plats.

Carl Hedin har haft sin stjärna i drygt ett år och äger hästen själv. Trots den fina segersviten kände han dock viss oro över att rida in efter Jeanna Högberg.

– Att gå ut efter Jeanna, som jag tycker är en av de absolut bästa ryttarna vi har i Sverige, och som aldrig någonsin släpper en enda poäng, och som både i Falsterbo och i kvalet var efter mig bara för att hon red fel väg – då visste jag att jag verkligen måste lägga in rätt växel från början.

Hur var känslan?
– Otrolig. Hela galoppen kändes som ett vakuum, det bara fanns där. Han var på hugget i dag, redan från första travsteget kände jag att han var precis där jag ville ha honom. När jag red fram kände jag att nu är det bara upp till mig.

– Precis när jag red in i programmet så snubblade han lite på långsidan och tappade balansen, då fick jag ta en mental halvhalt och lugna ner mig själv lite. Efter det gick det som på räls.

Carl Hedin Van Der Veen-1557
”Han har en otrolig trav och en härlig galopp”, säger Carl Hedin om sin stjärna. Foto: Pernilla Hägg

Hur är Van der Veen?
– Det är en väldigt speciell häst, han är väldigt vänlig och har en otrolig ridbarhet. Han är läraktig och har lätt för allt som är svårt.

– Runt omkring är det lite annat, han är väldigt mötesskygg, så jag fick värma upp här ute på gräsmattorna. Sedan gick jag bara in precis innan min start.

– Han är väldigt rädd för andra hästar. Därför gillar han att vara inne på banan, för där är man ju helt själv. Det är en speciell häst som behöver ett speciellt upplägg – och det gäller att ge honom trygghet i de situationerna. Och i dag höll det hela vägen.

Vi har redan varit och nosat lite på de svåra rörelserna, så vi kan skynda långsamt med honom nu.

Skritten var lite svagare i dag – var det en tillfällighet?
– Skritten är hans svaga sida, han har en kort skritt. Men den är ren, den är aktiv och han kan göra en bra ökad skritt.

– Jag tror att skritten kommer att vara tillräckligt bra för att kunna gå högre klasser sedan, men det är det som är den begränsande faktorn på honom just nu.

Han fick trippla nior på framtidsutsikter?
– Det känns helt fantastiskt, även om han får tio från mig, om jag får betygsätta honom själv. Men det var fantastiskt att få nio och att domarna också ser det jag känner.

Är tanken att han ska stanna i stallet?
– Jag hoppas verkligen att jag får behålla honom, men det får framtiden utvisa.

Vad händer nu?
– Nu ska vi åka hem och ta det lite lugnt, sedan blir det lite vinterträning och förhoppningsvis kan vi vara med och rida de här klasserna nästa år som 7-åring.

– Vi har redan varit och nosat lite på de svåra rörelserna, så vi kan skynda långsamt med honom nu.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt från Jönköping Horse Show (21)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden