Dressyr
11 maj 2021 21:30
Ridsportplus

Johanna Forssell stöttar Felicia Grimmenhag med häst

SamarbeteJohanna Forssell, dressyrryttaren som blev förlamad i en bilolycka och som uppmärksammades med Ridsports inspirationspris tidigare i år, har en stjärna hemma i stallet i Feldnoble. Nu lånar hon ut stoet till pararyttaren Felicia Grimmenhag. "Jag gör det här även för min egen skull", säger Johanna.

Johanna Forssell stöttar Felicia Grimmenhag med häst
Johanna Forssell och Felicia Grimmenhag med Feldnoble, som nu ska matchas av Felicia. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Med Feldnoble (sto -12, e Sir Donnerhall I-Bergamon, uppf Michaela-Christina Duerschlag) var Johanna Forssell framgångsrik i unghästklasser, innan bilolyckan satte stopp – i alla fall tillfälligt – för deras gemensamma karriär 2018.

Sakta har hon tagit sig tillbaka till sadeln, men det känsliga stoet är fortfarande en för stor utmaning för Johanna.
– Tanken har hela tiden varit att jag ska ha henne som parahäst, men hon är lite för het och har lite för mycket gång för mig – just nu skulle jag inte klara av henne, berättar Johanna, som bestämde sig för att testa en annan lösning för sin ögonsten.

– Eftersom jag visste att Felicia Grimmenhag sökte en ny tävlingshäst så tänkte jag att varför inte låta henne prova för att se vad hon tycker.

Stor överraskning

Hon tog kontakt med Felicia, rutinerad pararyttare, via sociala medier.
– Johanna skrev ett meddelande till mig en kväll, där hon frågade om jag ville rida hennes häst. Jag förstod ingenting och började genast kolla upp Feldnoble och hittade några filmer på nätet – ”wow, vilken häst, vill du att jag ska rida den?!” var min första tanke, berättar Felicia, som såg potentialen i stoet.

Det ordnades snabbt med en provridning förra helgen, där Felicia och Feldnoble visade sig funka bra tillsammans redan från start.

– Det är en häst som har gått på större arenor, även om hon kanske inte riktigt är i tävlingskondition just nu. Men jag fick en fin känsla och det var en bra provridning – för mig är det inte alltid lätt att rida en häst första gången, oavsett om den är i tävlingskondition eller inte. Men hon var jätteduktig och bar runt mig väldigt fint, hon var försiktig och undrade vad jag ville – hon lyssnade så fint. Andra gången gick det ännu bättre, så jag kände att det verkligen kan vara värt att testa, konstaterar Felicia.

Win-win situation

De är båda överens om att samarbetet är bra för alla parter.
– För min del så kan det ge en jätteskjuts i min karriär om det funkar och för Johannas del kan det vara kul både som hästägare men också som en bra grund för den dagen när hon vill ha tillbaka hästen, säger Felicia.

Johanna ser även nyttan i att hennes häst nu kan få chansen att komma ut och tävla och få mer rutin.
– Det här är även för min skull – nu får jag vara med på den här resan, planen är ju att de ska komma ut internationellt om det funkar. När jag sedan får tillbaka henne när jag är redo så har hon erfarenhet och är mer utbildad, vilket förhoppningsvis gör det lättare för oss att teama ihop oss. Både jag och Felicia kan få ut något av det. Men det viktigaste är att Feldnoble trivs, det är hon som bestämmer om hon blir kvar, konstaterar Johanna.

Paralympics-drömmen lever

Det var inget lätt beslut att skicka iväg stoet som varit hos Johanna de senaste fem åren, men nu har hon flyttat norrut till Felicias stall – något hon verkar ta med ro. Nu börjar resan för Feldnoble och Felicia, och på frågan om Paralympics finns det trots allt ett uns hopp någonstans i Felicia.

– Nu ska vi rida ihop oss och hitta en balans i ridningen och så får vi se hur det går – man vet ju aldrig, ibland kan det gå jättefort och ibland så tar det tid.

Tidigare i år pensionerade du din tidigare mästerskapshäst Tarot. Men drömmen om Paralympics lever fortfarande?
– Det finns där i bakhuvudet men det är en så otroligt minimal chans att det kommer ske. Då ska ALLT klaffa, säger hon med ett skratt.

– Nu ska vi köra en testperiod på en månad och se hur vi alla känner och hur det går. Det är det som är så bra med det här upplägget, att om det inte funkar så kan Feldnoble åka hem. Jag tänker inte ha henne bara för att det är en fin häst, känner jag att det här inte funkar med mig så tycker jag att det är bättre att Johanna hittar en annan ryttare som kan förvalta hennes häst på bästa sätt, säger Felicia.

Ska till paralandslaget

För Johannas del är det en äldre ridskolehäst som är hennes träningspartner för tillfället. Men hon har målet – och resan dit – klart för sig.
– Min plan är att jag en dag ska rida i paralandslaget tillsammans med Feldnoble. Det har jag bestämt mig för. Så nu får Felicia lära upp henne. Jag trodde aldrig att jag skulle kunna lämna iväg henne, men jag fick ett väldigt förtroende för Felicia och hon kommer att ta hand om henne som den stjärna hon är. Det kommer att bli många resor till Stockholm, konstaterar Johanna glatt.

I klippet rider Felicia Grimmenhag 9-åriga Feldnoble: 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden