Hoppning
16 juni 16:44
Ridsportplus

Hästägaren om sina stjärnsyskon: ”Tack och lov att inte jag sitter på”

Global Champions TourSamma pappa. Samma ägare. Stjärnhästarna H&M All In och H&M Indiana har mycket gemensamt. "Den största likheten mellan dem är att de båda är speciella," säger deras ägare Charlotte Söderström. I den här intervjun berättar hon också vem av de båda halvsyskon hon gärna gosar med och vem hon helst håller sig på avstånd i från.

Hästägaren om sina stjärnsyskon: ”Tack och lov att inte jag sitter på”
Peder Fredricson och H&M All In och Malin Baryard Johnsson med H&M Indiana. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du tre möjligheter:

Prenumerera på Ridsport

Lördagen bjöd på en magisk lördagskväll på Stockholms Stadion. Svensk dubbelseger GCT:s Grand Prix i en kokande arena som badade i vackert försommarljus.

Det kan nog inte bli bättre än så här som hästägare. Charlotte Söderström.

Och på läktaren stod Charlotte Söderström och torkade glädjetårar.

Hon är genom H&M sponsor till segraren Peder Fredricson och tvåan Malin Baryard Johnsson sedan länge. Hon äger också både vinnarhästen H&M All In och andraplacerade H&M Indiana som dessutom har samma pappa och samma morfars far.
– Det kan nog inte bli bättre än så här som hästägare. Det är overkligt, man får nypa sig i armen, säger hon.

Prisutdelningen har precis avslutats och det är en strid ström med gratulanter som passerar. H&M-teamet är starkt. Charlotte Söderström och hennes Stuteri Arch har uppmärksammats för sitt hästägarskap tidigare.

Köpte ”Allan” först

De båda superhästarnas pappa är Kashmir Van Schuttershof. All In var den som Charlotte Söderströms Stuteri Arch först köpte in.
– Att Indiana hade en snarlik stam som ”Allan” var en stor anledning till att jag köpte in henne, säger Charlotte Söderström.

Hon tycker också att de båda halvsyskonens största likhet är att de båda är speciella med riktiga egenheter. Båda är också riktiga enmanshästar.

– Jag är inte den som sitter på någon av de här två hästarna, tack och lov, säger Charlotte Söderström.

Introvert och flyktbenägen

”Allans” egenheter är välkända bland dem som följer hoppsport. ”Ena dagen är han nästan lite lat och nästa är han hundra kilometer i timmen åt andra hållet. Han är introvert, svår att få kontakt med och känslig både fysiskt och mentalt. Han är extremt flyktbenägen och slår på det här flyktbeteendet så fort han blir rädd. I början var han rädd för allt som rörde sig, speciellt ovanför hans huvud: flaggor, stora videoskärmar, snabba rörelser,” skriver Peder Fredricson i den bok han gav ut förra året.

190615_shw_jennyschwielerstaaf_indianaimg_7279
Halvsyskonen H&M All In och H&M Indiana vid framridningen under Grand Prix-hoppningen i Stockholm. Foto: Jenny Schwieler Staaf
Charlottemalin
Delad glädje är dubbel glädje. Charlotte Söderström och Malin Baryard Johnsson i mixade zonen direkt efter prisutdelningen i Stockholms Stadion på lördagens kväll. Foto: Annelie Frank

– Jag vill inte ens hålla i honom, säger Charlotte Söderström som dock inte har någon kontakt med hästarna till vardags.
– Den jag känner bäst av dem är ”Allan”. Han är gosig och mysig i boxen och man kan gå in till honom.

Mycket power

– Indiana håller jag mig dock helst ifrån. Henne vill jag gärna ha på lite håll, fortsätter Charlotte Söderström.
– Det är en jättespeciell dam med mycket power.

Även Malin Baryard Johnsson har flera gånger vittnat om Indianas explosivitet och starka vilja som kan ta sig uttryck på många sätt. Ekipaget verkar dock stortrivas med varandra och Malin Baryard Johnsson har flera gånger sagt att stoet är den bästa häst hon har suttit på.

190407_ghs_rolandthunholm_charlottesoderstrom
Charlotte Söderström följer ofta sina hästar på plats på de stora arenorna, som här på Scandinavium i våras. Arkivbild: Roland Thunholm

Kashmir Van Schuttershof är fader till flera Sverigebekantingar på hoppbanorna, bland annat Reveur de Hurtebise, Räven”, som länge tävlade av Malin Baryard Johnsson och sedan har haft mästerskapsframgångar tillsammans med Frankrikes Kevin Staut. Räven pensionerades nyligen.

Även Irma Karlssons Ida van de Bisshop är e Kashmir Van Schuttershof som har totalt har över 220 avkommor listade som internationellt tävlande hos FEI.

Läs Ridsports samlade rapportering om H&M All in.

Läs Ridsports samlade rapportering om H&M Indiana.

Fakta

H&M All In

Stambok: SBS.
Kön: Valack.
Född: 2006.
Härstamning: e Kashmir Van Schuttershof u Fortune e Andiamo Z.
Uppfödare: Bas Huybregts.
Ägare: Stuteri Arch.
Ryttare: Peder Fredricson.
Meriter: Individuellt OS-silver i Rio 2016. Individuellt EM-guld och EM-silver i lag 2017, internationella GP-segrar – bland annat i Global Champions Tour i Stockholm.

Fakta

H&M Indiana

Stambok: BWP.
Kön: Sto.
Född: 2008.
Härstamning: e Kashmir van Schuttershof u Halifax e Animo’s Hallo.
Uppfödare: W.Vanderlinden, Ruys van Turtelboom.
Ägare: Stuteri Arch.
Ryttare: Malin Baryard Johnsson.
Meriter: VM-silver i lag 2018, internationella topplaceringar i GP-hoppningar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-