Avelsnyheter
8 september 2020 20:00
Ridsportplus

Lyckad tjuvbetäckning resulterade i toppoäng

Ridhästtest TingsrydDet var inte alls meningen att han skulle komma till, men föräldrarna tyckte annorlunda. Med en välstammad pappa och ett starkt möderne blev det höga poäng som dressyrtalang för Douglas Quaid vid ridhästtestet i Tingsryd. "Jag blev lite tårögd", säger uppfödaren Jannie Karlsson om hästens fina resultat.

Lyckad tjuvbetäckning resulterade i toppoäng
Douglas Quaid belönades med 8,4 poäng som dressyrtalang vid ridhästtestet i Tingsryd, här ses han med uppfödaren och ägaren Jannie Karlsson. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vid Kronobergs Varmblodsförenings unghästbedömningar i Tingsryd under söndagen visades sex hästar vid ridhästtestet – bland dem fanns ett fölsto. Fem av hästarna visades vid det allsidiga ridhästtestet och bedömdes både som dressyr- och hopptalanger, fyra av dessa hoppades uppsuttet. En häst visades grenspecifikt som dressyrtalang.

    Hans Wallemyr dömde exteriören, Vanja Wallemyr satte betyg på gångarterna och Mikael Nolin dömde hoppningen. Utdelningen blev en klass I-häst i dressyr och två klass I-hästar i hoppning. Samtliga visade hästar var efter olika hingstar.

    Ridhästtestets högst bedömda häst blev Douglas Quaid, uppfödd och ägd av Jannie Karlsson. Douglas Quaid visades löshoppad vid det allsidiga ridhästtestet, ryttare och visare var Lisa Johansson. Den stora valacken fick en nia på typen och gångartssiffrorna 7,5-8,5-9-9, totalt blev det 8,4 poäng – en av årets högsta noteringar för en gångartstalang på ridhästtesten.

    20200907_191639
    Douglas Quaid i helfigur. Foto: Privat
    20200906_173116
    Douglas Quaid reds av Lisa Johansson på ridhästtestet. Foto: Privat

    Kom till genom tjuvbetäckning

    Något diplom blev det dock inte för Douglas Quaid då pappa Donnie Brasco (e Blue Hors Don Romantic-Blue Hors Romanov) inte är en godkänd hingst och avkomman därmed har grå papper. Jannie Karlsson berättar att det inte alls var meningen att Douglas Quaid skulle bli till.
    – Pappan är min första uppfödning, och då han skadade sitt bäcken som föl skulle han gå kvar som hingst så länge som möjligt.
    – Jag hade hästarna i avdelade hagar på sommarbetet, men en dag hade han tagit sig in till stona och då gjorde de Douglas.

    Mamma till Douglas är ett Ragazzo-sto utan egna meriter, men med en utmärkt stam och Jannie beskriver henne som jättevacker.
    Baylon var ett väldigt speciellt sto med stor integritet, och jag fick henne som betalning från en kund, säger Jannie som tidigare arbetade som hovslagare.
    – Jag hade skott hennes mamma och flera av hennes andra släktingar så jag kände väl till stostammen och tyckte om den även om just det här stoet var svårt.

    Douglasfol
    Douglas mamma Baylon (74) (e Ragazzo-Alpen Fürst) med Douglas som föl. Foto: Privat

    Välmeriterat möderne

    Baylon var bland annat helsyster till Bel Air, som Jannie berättar har tävlat Grand Prix i Danmark och är godkänd hingst i Norge.
    – Vi hade inte ens fått på Baylon på transporten när hon skulle semineras, så jag kände att det ändå inte gjorde så mycket att hon blev dräktig. Eftersom det bara skulle bli en ridhäst till mig själv så spelade det ingen roll om det blev grå papper.

    Jannie visste att Douglas Quaid var en fin häst, och hon är jättenöjd med sin uppfödning och hoppades på fina poäng i Tingsryd. Men hon berättar också att det känns speciellt att komma till ett arrangemang med en häst som kommit till på ett okonventionellt sätt.
    – När jag får frågan om vad det är för härstamning på honom och svarar att pappan inte är godkänd känns det lite konstigt.
    – Samtidigt så talar han för sig själv, när Douglas kom in på visningen och både exteriördomaren och gångartsdomaren log då visste jag att de var nöjda och glada.
    – Jag blev lite tårögd, säger Jannie.

    S19_3622_2308_1
    Douglas Quaid ses här vid löshoppningsmomentet i Tingsryd. Foto: Gert Andersson

    Har tre generationer hemma

    Idag lever inte Baylon längre, och Douglas blev hennes enda föl. Douglas pappa Donnie Brasco är kastrerad, och Jannie har kvar hans mamma Funky Hartvig som avelssto. Totalt har hon alltså tre generationer hästar hemma, men då hon både har småbarn och en sjukdom som innebär operationer är tanken att Douglas Quaid ska säljas.
    – Jag hoppas han kan komma till någon som tar tillvara på hans kvalitéer, säger Jannie.
    – Han är en sådan klippa, och även om jag varit tidspressad på grund av operationerna så har han varit hur snäll och cool som helst under utbildningen.
    – Jag har kunnat åka själv med honom, han är så arbetsvillig, säger Jannie stolt.

    Balou-sto belönades med dubbla åttor

    Högst bedömda hopptalang blev Zelda (e Balou), uppfödd och ägd av Helene Eriksson och Peter Gustavsson. Zelda hoppades uppsuttet vid det allsidiga ridhästtestet av Ida Gustavsson, och med hoppetygen 8-8 kom hon upp i 7,8 poäng och klass I.

    Resultat SWB:s ridhästtest, Tingsryd 6 september 2020

    Hästar med minst 77,5 procent.

    DRESSYRTALANGER

    Douglas Quaid SWB val 175 cm e Donnie Brasco u Baylon e Ragazzo, uppf/äg Jannie Karlsson. (7,5 8,5 9 9) = 84%

    HOPPTALANGER

    Uppsutten hoppning

    Zelda (5) SWB sto 169 cm e Balou u Zelma e Zeppelin, uppf/äg Helene Eriksson & Peter Gustavsson. (8 8) = 78%

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Årets unghästbedömningar – här finns artiklarna (62)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden