Avelsnyheter
7 september 2021 09:50
Ridsportplus

Två dressyrdiplom under samma år

Ridhästtest VretaHögst bedömd vid ridhästtestet i Vreta blev dressyrtalangen Castoro (e For Romance II). Men det här var inte första gången Castoro belönades med diplom i år - valacken visades vid unghästtest tidigare i våras och åkte hem med höga poäng även där.

Två dressyrdiplom under samma år
I helgen plockade Johanna Vinberg och Castoro (e For Romance II) hem sitt andra dressyrdiplom för året. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Under lördagen höll SWB Östergötland sin andra omgång av unghästbedömningar. Vid ridhästtestet visades fyra hästar på Vretaskolan – samtliga födda 2017. Två av hästarna visades löshoppade vid det allsidiga ridhästtestet, och bedömdes både som dressyr- och hopptalanger. Två av hästarna visades grenspecifikt som dressyrtalanger.

    Exteriören dömdes av Ove Stenson, gångarterna av Susanne Åbrink och löshoppningena av Marie Filipsson-Wallén. Utdelningen blev två diplom och en klass I-häst i dressyr.

    Mest representerad som fadershingst var Blue Hors St. Schufro som hade två visade avkommor i Vreta.

    Castoro högst bedömd

    Högst bedömd under dagen blev Castoro (e For Romance II), uppfödd av Jeppe Börjesson, Stall Hallhagen, och ägd av Johanna Vinberg. Det var ägaren som red Castoro, där utdelningen blev genomgående höga poäng på exteriören: nio på typen, 8,5 på huvud/hals/bål och en åtta på benen. Gångartsbetygen blev 8,5 rakt igenom utom på traven där det blev 7,5. Totalt gav detta 8,3 poäng, vilket betyder såväl dressyrdiplom som kvalificering till 4-årschampionatet.

    Det här var andra gången i år som Castoro visades vid en unghästbedömning. Eftersom han inte visades som 3-åring, utnyttjade ägaren möjligheten att visa honom på unghästtest i våras.
    – Han visades på Flyinge den första maj och det gick bra. Det blev diplom med 49,5 poäng, berättar Johanna Vinberg.
    – Förra året var han i en sådan tillväxtperiod att jag valde att inte visa honom, och eftersom möjligheten finns att visa dem även som 4-åringar så gjorde jag det. Men det är inte så vanligt, jag får många kommentarer om att han redan varit visad i år.

    Tilldelades hästen på Flyinge

    Johanna kom i kontakt med Castoro första gången när hon gick hippologprogrammet på Flyinge. Uppfödaren hade valt att skicka hästen på inridning, och Johanna blev tilldelad Castoro som sin utbildningshäst.
    – Jag gillade honom direkt, och kände väl redan på den tredje dagen att jag gärna ville köpa honom. Jag märkte direkt hans positiva inställning och hur vaken han var, vilket underlättar processen.
    – Sedan tänkte jag väl att jag skulle vänta lite tills jag kommit upp på ryggen på honom, men efter att jag ridit in honom och tre dagar innan han skulle åka hem till uppfödaren igen så köpte jag honom.

    Johannas långsiktiga mål med Castoro är att hon ska få behålla en glad och hållbar häst så länge det bara går, och förhoppningen är att hon med honom ska kunna ta sig högre upp i klasserna. I dagsläget tävlar Johanna dressyr på Msv B/Msv A-nivå – men Castoro tror hon kan gå lite längre.
    – Helst skulle jag vilja rida Grand Prix så klart, vi får se om vi kommer så långt. Men det här är en häst som jag tänkt behålla hela livet, så med bra förberedelser och gott om tid kanske det inte ska vara omöjligt.

    Far- och dotterprojekt

    Målsättningen för i år var att få till ett Breeders-kval, och Johanna tänker starta på Flyinge. Nästa år hoppas hon kunna rida i Falsterbo med honom. Extra bra känns det för Johanna att hon kan fortsätta det hon och hennes pappa påbörjade innan faderns bortgång.
    – Pappa var väldigt intresserad av Castoro och tyckte att jag skulle köpa honom. Så det var lite vår gemensamma grej.
    – Det känns extra fint att kunna fortsätta det projektet vi startade.

    Ingen av de deltagande hästarna som visades över hinder kom upp i några poäng att tala om som hopptalanger – båda slutade på 5,8 poäng.

    Resultat SWB:s ridhästtest, Vreta 4 september 2021

    Hästar med minst 77,5 procent.
    C = hästen kvalificerad till 4-årschampionatet

    DRESSYRTALANGER

    Castoro SWB val 167 cm e For Romance II u Contura e Weltman, uppf Jeppe Börjesson, Stall Hallhagen, äg Johanna Vinberg. (7,5 8,5 8,5 8,5) = 83% diplom C

    St. Con Amour SWB val 162 cm e Blue Hors St. Schufro u Caramell e Belamour, uppf/äg Marianne Lokrantz. (7,5 8 8 7,5) = 78% diplom

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Årets unghästbedömningar (56)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden